1,5 grader

För några veckor sedan drabbades jag av klimatångest. Ja, jag har ju alltid varit engagerad i miljöfrågan och orolig över klimatförändringarna, och försökt att leva någorlunda miljövänligt för egen del. Men när jag fick se rubriken:

Idag passerade vi 1,5-gradersgränsen

blev det så konkret, det jag egentligen redan visste, att det är akut att börja agera i stor skala. Rubriken handlade om att vi (enligt IPCCs medelscenario från 2014) släppt ut för mycket koldioxid för att hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader. Enligt samma scenario, med nuvarande takt, har vi om 8-21 år släppt ut så mycket att det är för sent att hålla sig under 2 grader.

Mina barn är 9 och 7 år gamla. Om 21 år kommer de fortfarande bara vara unga vuxna. Om 8 år är de fortfarande barn. Om inget händer nu kommer de inte få en ärlig chans att påverka sin framtid. Vi måste göra det åt dem.

Idag kom en ny IPCC-rapport. Den slår fast att vi fortfarande kan ha en chans att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader globalt, men att det krävs omvälvande åtgärder och samhällsförändringar. Och det måste ske snart – redan 2020 bör utsläppen ta fart nedåt, för att i stort sett halveras på tio år.

Å andra sidan, det finns mycket att vinna om vi lyckas. Vi som individer behöver göra så gott vi kan för att minska våra avtryck, men framför allt behöver vi kloka och modiga makthavare som förstår detta, och vågar ta konsekvenserna. Här måste alla goda krafter samarbeta. Hur kan vi hjälpas åt för att uppnå det?

Fotnoter:

  1. Enligt IPCCs medelscenario från 2014 har vi släppt ut för mycket koldioxid för att, om jag förstått rätt, utan koldioxidinfångning hålla jordens temperaturökning under 1,5 grader.
  2. DN hade flera bra artiklar idag om IPCC-rapporten, t ex denna och en debattartikel.

Ett svar till “1,5 grader”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: