Om värderingar och vetenskap

Ett brev till Lena Andersson

Hej Lena!

Jag brukar så gott som alltid uppskatta dina krönikor i DN. De är skarpa och tankeväckande. Men häromsistens (”Demokratin är hotad om vetenskapen ensam ska styra klimatpolitiken”, DN 28/9) tycker jag att du hamnade lite snett.

Inte för att jag har några problem med huvudpoängen (som jag uppfattar den): Att vetenskapen ensam inte kan peka ut hur vi ska tackla miljöproblemen, utan att besluten måste styras av värderingar. Här håller jag fullt med. Dock tror jag inte heller att det är så man ska tolka t ex Greta Thunbergs uppmaning att ”lyssna på vetenskapen” och agera därefter.

Det jag tycker du missar lite i din text är att vi i våra beslut måste väga in både värderingar och vetenskapen. Det finns en förfärande mängd människor som ägnar sig åt önsketänkande, dvs frikopplar sina värderingar och handlingar från de återverkningar som vetenskapen förutsäger att de kan få. Men vi får inte önsketänka bort verkligheten.

23 Place de la Concorde.jpgLåt oss ta Parisavtalet som exempel. Vi kan inte säga att vi siktar på att uppnå Parisavtalet, och sedan, som samtliga riksdagspartier gör, föreslå en politik som enligt vetenskapen är helt otillräcklig. Vi måste ta hänsyn till vetenskapen i frågor som

  • Vad krävs för att uppnå Parisavtalet?
  • Vad blir konsekvenserna om vi inte uppnår Parisavtalet?
  • Vad blir kostnaden för olika sätt att uppnå Parisavtalet?
  • Vad blir kostnaden för att hantera en värld där vi inte har uppnått Parisavtalet?

De här frågorna kan förstås ha många riktiga svar. Det finns mer än ett sätt att uppnå Parisavtalet, och det är här – men först här – som värderingarna bör komma in. Vilket sätt vi väljer att satsa på är just en fråga om värderingar (eller om vi, Gud förbjude, inte alls väljer att satsa på Parisavtalet)!

Den sista frågan tycker jag ofta att man glömmer. Man säger att det blir för dyrt att göra en samhällsomställning, att det slår mot tillväxt och välfärd, och glömmer att det blir ännu dyrare att inte göra omställningen (bara att kostnaden kommer något senare). Tyvärr är det här nog en följd av demokratins inbyggda kortsiktighet. I sin iver att bli omvald väjer man för att ta beslut som kostar på kort sikt, men kan leda till stora vinster på lång sikt. När jag läser din text verkar du se detta som ett hinder som omöjliggör en kursändring. Det är ett knivigt problem, det medger jag. De viktigaste medlen för att komma runt det tror jag är opinionsbildning/information och breda överenskommelser.

  • Opinionsbildning och information behövs för att skapa en insikt om det akuta läget och att skapa ett tryck på något annat än bara plånboksfrågor. För det är ju så: antingen tar vi en kontrollerad anpassning nu, som kommer att leda till kostnader och recession, men ger oss chansen att få ett gott samhälle framöver – eller så får vi en påtvingad anpassning till betydligt bistrare förhållanden, när jordens balans sätts ur spel och naturkatastrofer avlöser varandra.
  • Breda överenskommelser kan ske på olika nivåer: Mellan partier som har insett allvaret, eller mellan länder, som t ex EU-länderna – för att inte någon ensidigt ska riskera att förlora på att vara långsiktig.

Till sist: Du börjar din text med att ”För 30 år sedan hade vi ungefär tio år på oss innan det var för sent”, som om det alltid är samma gamla miljölarm. Jag var 15 år på den tiden och har ingen klar bild av vad du syftar på, men för 30 år sedan hade vi fortfarande chansen att få till en hållbar samhällsomvandling på ett mer odramatiskt sätt. Poängen är att man måste titta närmare på vad det är för sent för (vetenskapen igen!). Det tråkiga är att mer än hälften av koldioxiden från fossila bränslen har släppts ut just de senaste 30 åren, och att vi nu närmar oss en gräns då det kan vara för sent för att undvika ett antal tipping points, som riskerar att kasta oss in ett okontrollerbart skeende, med helt andra förutsättningar än idag för den mänskliga civilisationens möjligheter. Låt oss slippa passera den gränsen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: