Vilken normalitet vill vi återvända till?

Det nya Coronaviruset har på bara några veckor ställt världen på ända. Beteendemönster som vi trodde var nästan omöjliga att göra något åt har på nolltid förändrats drastiskt. Inför hotet från en eskalerande pandemi har världen gått in i ett slags undantagstillstånd.

Vi ska naturligtvis fokusera på att klara av Coronakrisen på ett så bra sätt som möjligt. Vi måste stötta och hjälpa medmänniskor som utsätts för svåra umbäranden, antingen direkt genom själva smittan eller genom dess indirekta verkningar på samhället och oss.

Samtidigt är en tid av förändring också en möjlighet. När så mycket har ruckats ur sitt normala stabila läge finns chansen få till mer bestående förändringar. Många har sett den pågående Coronakrisen som en sorts förövning inför den stora klimatomställning vi behöver göra. Jag är själv kluven till sådana tankar, eftersom flera åtgärder är ganska olika (det hjälper t ex inte klimatet att vi isolerar oss från varandra). Däremot tror jag vi kan fundera över vilken ”normalitet” vi egentligen vill återgå till när Coronapandemin har bedarrat?

  • En uppenbar del är flygresandet, som de senaste veckorna har minskat oerhört. Flyget är också för många svenskar en av de största källorna till CO2-utsläpp. Många företag har upptäckt att det går riktigt bra att använda videosamtal istället för att resa långt för fysiska möten. Kan vi använda vår nuvarande omställning på så sätt att vi siktar på en värld med, säg, halverat flygande efter krisen?
    Media har även rapporterat att många flyg har gått nästan tomma istället för att ställas in, eftersom flygbolagen är rädda att förlora sina ”slottar” för start och landning på olika flygplatser. Skulle man kunna göra om systemet för tilldelning av slottar, så att de t ex i första hand tilldelas de flygbolag med lägst genomsnittligt CO2-utsläpp per faktiskt transporterad person och kilometer det senaste året?
  • Konsumtionen av många varor har minskat. Samtidigt som det medför ekonomiska svårigheter för många som drabbas av minskad försäljning, och vars effekter regeringen bör hjälpa till att lindra, kommer en minskad konsumtion också att vara en nödvändig del av en omställning till ett hållbart samhälle. Kanske vi kan ta sikte på en lägre konsumtionsnivå även i ett normalläge?
  • Regeringen presenterar det ena krispaketet efter det andra – risken är att man säger att ”pengarna är slut” när det är dags för den nödvändiga och brådskande klimatomställningen. Kan Corona-krispaketen riktas så att de samtidigt bidrar till ökad hållbarhet (läs t ex om IEAs uttalande)?
  • Flera medier har rapporterat om att Sophiahemmet har erbjudit SAS kabinpersonal en tredagars vårdutbildning för att kunna avlasta sjukvården under Coronakrisen. Med inspiration av detta kanske man kan skola om flera som nu blir permitterade till hållbara framtidsbranscher?

När vi har passerat kulmen på Coronapandemin kommer det vara ett starkt tryck på att få de ekonomiska hjulen att snurra igen. Vi gör klokt i att redan nu tänka igenom åt vilket håll vi vill att de ska ta vägen.

Vilken normalitet vill du återvända till?

Länktips: Liknande och annorlunda tankar om kopplingar mellan Corona och klimatet har bl a tagits upp i ett hörvärt avsnitt av Vetenskapsradion Klotet, på DN Debatt av Gunilla Almered Olsson, och alldeles nyligen av Johan Rockström i SvD. Missa inte heller den fina krönikan i Godmorgon, världen av Helena Granström!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: