Lamentation över skogstokighet

Just nu känner jag en hopplöshet fylla mitt sinne. Jag har precis läst om Skogsstyrelsens beslut att inte bara sluta registrera nyckelbiotoper, utan även börja avregistrera redan registrerade områden. Allt i syfte att undvika den kunskap och information som skulle kunna tänkas stå i vägen för den enskilde skogsägarens möjlighet att avverka sin skog, även om den skulle ha unika naturvärden*.

Argumentet brukar vara att skogsägaren måste ha fri förfoganderätt över sin skog. Men låt oss som ett tankeexperiment anta att det gällde dricksvatten. Låt oss anta att en kommun får sitt vatten från en täkt på en enskild ägares mark. Skulle det då inte vara rimligt att kommunen får ta prover på vattnet för att analysera dess kvalitet, och införa begränsningar för markägaren i akt och mening att säkerställa drickbart vatten? I mina ögon är detta fullständigt analogt: Området som ägs av markägaren bidrar med viktiga ekosystemtjänster till allmänheten (det må vara dricksvatten, biologisk mångfald eller kolinlagring), och det allmänna bör ha möjlighet att se till att dessa upprätthålls. Hur kan det vara rimligt att prioritera fri förfoganderätt så högt att man hävdar ägarens rätt att förstöra förutsättningarna för andra som är beroende av områdets ekotjänster?

Enligt WWFs skogsbarometer 2021, en Sifo-undersökning från i somras, tycker 78% av svenskarna att det är viktigt att skog med höga naturvärden ska skyddas från att huggas ner. Ändå jobbar varken berörd myndighet eller majoriteten av riksdagspartierna för detta. När de som har makten styr i en annan riktning än den stora majoritetens vilja, utan att synbarligen låta sig påverkas av vare sig opinionen eller vetenskapliga invändningar, är det lätt att tappa modet.

Hugger man ner en tvåhundraårig skog tar det tvåhundra år innan vi har återställt den. Värre än så: vi riskerar att arter som är beroende av den långa kontinuiteten helt enkelt inte överlever den plötsliga förändringen av livsmiljön. Sverige har inte många naturskogar kvar. Att det ska vara så förtvivlat svårt att bara bestämma sig för att skydda de kvarvarande!

Jag vill ropa på hjälp: Någon, hjälp oss att vända det här och göra världen bättre! Men det är ju vi som är de vuxna. Om inte vi kan göra något åt det här, vem kan då?

*) Detta kommer i grunden ur Centerpartiets politik, och Socialdemokraterna har uppenbarligen inte prioriterat att stå emot detta. Tvärtom påstår man att svenskt skogsbruk är hållbart och jobbar emot alla försök från EU att påverka i en mer miljövänlig riktning. Även Moderaterna har för övrigt en liknande syn på skogspolitiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: